Огам

Визначення

Jenni Irving
за допомогою , перекладено за допомогою Artem Vynohradov
опублікований на 11 May 2012
X
The Book of Ballymote (by Dbachmann, CC BY-SA)
Книга Баллімота
Dbachmann (CC BY-SA)

Одна з найдивніших стародавніх писемностей, яку можна зустріти, Огам також відомий як «алфавіт кельтського дерева». За оцінками, він використовувався з четвертого по десяте століття нашої ери, імовірно, він був названий на честь ірландського бога Огми, але це широко обговорюється. Огам насправді посилається на самі літери, письмо в цілому правильніше назвати Beith-luis-nin за порядком букв алфавіту BLFSN.

Опис

Спочатку письмо містило 20 літер, згрупованих у чотири групи по п’ять літер у кожній. Пізніше було додано ще п’ять літер, створивши п’яту групу. Кожна з цих груп була названа за першою літерою. У Великобританії та Ірландії збереглося близько чотирьох-п’ятисот написів огамом, причому найбільша їх кількість знайдена в Пембрукширі. Решта написів була знайдена навколо південно-східної Ірландії, Шотландії, Оркнейських островів, острова Мен і навколо кордону Девону і Корнуоллу. Огам використовувався для написання архаїчною ірландською, староваллійською та латиною, переважно на дереві та камені, й за високосередньовічною бриатарозькою традицією, символи отримували назви дерев. Написи, що містять Огам, майже повністю складаються з особистих імен і знаків власності на землю.

Теорії походження

Існує чотири популярні теорії походження огама. Існування різних теорій не є дивним, враховуючи, що письмо має схожість із письмом в німецьких рунах, латині, старшому футарку та грецькому алфавіті.

Перша теорія заснована на роботах таких вчених, як Карні та Макніл, які припускають, що Огам був вперше створений як загадковий алфавіт, розроблений ірландцями. Вони стверджують, що ірландці розробили його у відповідь на політичні, військові та/або релігійні причини, щоб ті, хто знає лише латину, не могли його прочитати.

письмо має схожість із записами в німецьких рунах, латині, старшому футарку та грецькому алфавіті.

Другої теорії дотримується Макманус, який стверджує, що Огам був винайдений першими християнами ранньої Ірландії в пошуках унікальності. Він стверджує, що звуки первісної ірландської мови були занадто складними для транскрибування латиною.

Третя теорія стверджує, що письмо огама було винайдено в Західному Уельсі в четвертому столітті до нашої ери для переплетення латинського алфавіту з ірландською мовою у відповідь на змішані шлюби між римлянами та романізованими британцями. Це пояснює той факт, що деякі з написів Огама є двомовними; виписуючи ірландську та бритоно-латинську мови.

Четверта теорія належить МакАлістеру і вона мала популярність до того, як були висунуті інші теорії. У ній говориться, що огам був винайдений в Цизальпійській Галлії приблизно в 600 році до нашої ери галльськими друїдами, які створили його як мову жестів і вербальної комунікації. МакАлістер припускає, що він передавався усно, поки нарешті не був записаний у ранньохристиянській Ірландії. Він стверджує, що лінії, включені в огам, представляють руку, будучи заснованою на чотирьох групах по п’ять літер з послідовністю штрихів від одного до п’яти. Однак немає жодних доказів теорії МакАлістера, що мова й система огама виникли в Галлії.

Мітичні теорії походження огама є в текстах ХІ–ХV ст. Лебор Габала Еренн у XI столітті розповідає, що Огам був винайдений незабаром після падіння Вавилонської вежі, як і текст Auraicept na n-eces XV століття. Книга Баллімота також включає дев’яносто два секретних способи написання огама, записаних в 1390–1391 роках нашої ери.

Бібліографія

  • Carney, J. "The Invention of the Ogam Cipher." Ériu, 22/1975, pp. 62-63.
  • Macalister, R. A.S. Corpus inscriptionum insularum celticarum. First edition. Dublin, 1945
  • Macalister, R. A.S. The Secret Languages of Ireland. Cambridge University Press, 1937, 27-36.
  • MacNeill, E. "Archaisms in the Ogham Inscriptions." Proceedings of the Royal Irish Academy, 39, pp. 33-53.

Про перекладача

Artem Vynohradov
Мене звати Артем. Я український студент. Мої інтереси включають економіку, історію, географію, міжнародні відносини, архітектуру, урбаністику та лінгвістику.

Посилатися на цю роботу

Стиль APA

Irving, J. (2012, May 11). Огам [Ogham]. (A. Vynohradov, Перекладач). World History Encyclopedia. Отримано з https://www.worldhistory.org/trans/uk/1-10742/

Чиказький стиль

Irving, Jenni. "Огам." Переклали Artem Vynohradov. World History Encyclopedia. Востаннє змінено May 11, 2012. https://www.worldhistory.org/trans/uk/1-10742/.

Стиль MLA

Irving, Jenni. "Огам." Переклали Artem Vynohradov. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 11 May 2012. Веб. 03 May 2024.