Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος της Αιγύπτου

Ορισμός

Joshua J. Mark
από , μεταφρασμένο από Athanasios Fountoukis
που δημοσιεύτηκε στο 05 October 2016
X
translations icon
Διαθέσιμο σε άλλες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά
Statue of King Sobekemsaf I or II (by Osama Shukir Muhammed Amin, Copyright)
Άγαλμα του Βασιλειά Σομπεκμσαφ Α' ή Β'
Osama Shukir Muhammed Amin (Copyright)

Η Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος (περ. 1782 - περ. 1570 π.Χ.) είναι η εποχή που ακολουθεί το Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου (2040-1782 π.Χ.) και προηγείται του Νέου Βασιλείου (1570-1069 π.Χ.). Όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορικές ονομασίες των εποχών της αιγυπτιακής ιστορίας, η ονομασία επινοήθηκε από αιγυπτιολόγους του 19ου αιώνα μ.Χ. για να οριοθετήσουν χρονικές περιόδους στην ιστορία της Αιγύπτου- η ονομασία δεν χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από μια διαιρεμένη Αίγυπτο με τον λαό που ήταν γνωστός ως Υξώς να κατέχει την εξουσία στο βορρά, την αιγυπτιακή κυριαρχία στη Θήβα στο κέντρο της χώρας και τους Νούβιους να κυβερνούν στο νότο. Όπως και με την Πρώτη Μεταβατική Περίοδο της Αιγύπτου, η εποχή αυτή παραδοσιακά χαρακτηρίζεται ως χαοτική, χωρίς πολιτιστικές εξελίξεις και άνομη, αλλά όπως και με την προηγούμενη περίοδο, ο ισχυρισμός αυτός έχει απαξιωθεί. Η Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος της Αιγύπτου ήταν μια εποχή διχασμού και τα αρχεία της εποχής είναι συγκεχυμένα ή λείπουν, αλλά δεν ήταν τόσο σκοτεινή εποχή όσο ισχυρίστηκαν οι μεταγενέστεροι Αιγύπτιοι συγγραφείς.

Η περίοδος αυτή αρχίζει καθώς οι Αιγύπτιοι ηγεμόνες της 13ης Δυναστείας μεταφέρουν την πρωτεύουσα από το Ιτζ-τάουι (στην Κάτω Αίγυπτο κοντά στο Λιστ, νότια της Μέμφιδας) πίσω στη Θήβα, την παλιά πρωτεύουσα της ύστερης 11ης Δυναστείας στην Άνω Αίγυπτο, μετριάζοντας τον έλεγχό τους στον βορρά. Στις αρχές της 12ης Δυναστείας, ο βασιλιάς Αμενεμχάτ Α΄ (1991-1962 π.Χ.) ίδρυσε τη μικρή πόλη Χουτβαρέτ (γνωστότερη με το ελληνικό όνομα Άβαρις) στο βορειότερο τμήμα της χώρας, η οποία εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα και συνδεόταν με χερσαίους δρόμους με το Σινά και την περιοχή της Παλαιστίνης.

Κατά τη διάρκεια της 13ης Δυναστείας το επιτυχημένο εμπόριο και η μετανάστευση έφεραν μια εισροή σημιτικών λαών στην Άβαρις, οι οποίοι τελικά απέκτησαν αρκετό πλούτο και δύναμη ώστε να ασκήσουν πολιτική επιρροή στη χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν γνωστοί στους Αιγυπτίους (και στους ίδιους) ως Heqau-khasut ("Κυβερνήτες των Ξένων Χωρών"), αλλά οι Έλληνες συγγραφείς τους αποκαλούσαν "Υξώς", το όνομα με το οποίο είναι γνωστοί στην ιστορία.

Οι μεταγενέστεροι Αιγύπτιοι συγγραφείς περιγράφουν τους Υξώς ως βάναυσους κατακτητές που κατέστρεψαν την Αίγυπτο, λεηλάτησαν τους ναούς και καταπίεζαν τη χώρα μέχρι που απελευθερώθηκε και ενοποιήθηκε υπό τη βασιλεία του Αχμόσε της Θήβας (περ. 1570-1544 π.Χ.). Τα αρχαιολογικά στοιχεία και τα αρχεία της εποχής, ωστόσο, υποδηλώνουν έντονα μια πολύ διαφορετική ιστορία. Οι Υξώς, μακριά από τους σκληρούς κατακτητές των μεταγενέστερων ιστοριών, θαύμαζαν πολύ τον αιγυπτιακό πολιτισμό και τον υιοθέτησαν ως δικό τους. Ζούσαν εγκάρδια, αν όχι ακριβώς ειρηνικά, με την κυβέρνηση της Θήβας μέχρι που μια προσβολή οδήγησε τους Θηβαίους βασιλείς να τους κηρύξουν πόλεμο και να τους εκδιώξουν. Η νίκη του Αχμόσε Α' σηματοδότησε το τέλος της Δεύτερης Μεταβατικής Περιόδου και την έναρξη του Νέου Βασιλείου.

Η Άφιξη των Υξώς στην Αίγυπτο

Η περίοδος χαρακτηρίζεται κυρίως από την κυριαρχία των Υξώς στη βόρεια Αίγυπτο και, σε μικρότερο αλλά σημαντικό βαθμό, από την εξουσία των Νούβιων στο νότο. Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι Νούβιοι δεν παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στον σχηματισμό της εποχής είναι ότι τα αιγυπτιακά αρχεία δείχνουν μια συνέχεια στις σχέσεις με τις νότιες χώρες, ενώ οι Υξώς ήταν άνευ προηγουμένου και λέγεται ότι εισήγαγαν νέες έννοιες και τρόπους ζωής.

Η ταυτότητα των Υξως παραμενει αγνωστη. Πιθανως εφτασαν στην αβαρις μεσω χερσαιων εμπορικων δρομων απο τη Συρια-Παλαιστινη, αναπτυχθηκαν με επιτυχια εκει, & δημιουργησαν μια εδρα εξουσιας μολις απεκτησαν τον πλουτο & την ικανοτητα.

Η ταυτότητα των Υξώς παραμένει άγνωστη. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, μεταξύ των οποίων ότι ήταν πρόσφυγες που διέφευγαν από την εισβολή των Αρίων στην Ασία. Η ίδια η θεωρία της Άριας εισβολής έχει απαξιωθεί, όπως και ο ισχυρισμός αυτός. Οι Αιγύπτιοι τους αποκαλούσαν "Ασιάτες", αλλά αυτός ήταν ένας όρος που χρησιμοποιούνταν για οποιονδήποτε βρισκόταν πέρα από τα ανατολικά σύνορα της χώρας από το Λεβάντε μέχρι τη Μεσοποταμία.

Η ονομασία που χρησιμοποιείται συχνότερα μεταφράζεται ως "ηγεμόνες ξένων χωρών" και όχι ως "λαός ξένων χωρών", και έτσι ορισμένοι μελετητές προώθησαν τον ισχυρισμό ότι ήταν εισβολείς που αποβιβάστηκαν στην Άβαρις, δημιούργησαν ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας και στη συνέχεια κατέκτησαν τη χώρα μέχρι την Άβυδο.

Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα γραπτά του Αιγύπτιου ιστορικού Μανέθωνα του 3ου αιώνα π.Χ. Το έργο του Μανέθωνα έχει χαθεί, αλλά αναφέρθηκε εκτενώς από μεταγενέστερους ιστορικούς, συμπεριλαμβανομένου του Εβραίου-Ρωμαίου συγγραφέα Ιώσηπου. Η εκδοχή του Μανέθωνα για την άφιξη των Υξώς τους χαρακτηρίζει ως εισβολείς που κατέστρεψαν τη χώρα:

Με κύρια δύναμη κατέλαβαν εύκολα [τη χώρα] χωρίς να καταφέρουν ούτε ένα χτύπημα και, αφού εξουδετέρωσαν τους άρχοντες της χώρας, στη συνέχεια έκαψαν ανελέητα τις πόλεις μας, ισοπέδωσαν τους ναούς των θεών... Τέλος, διόρισαν βασιλιά έναν από τους πολλούς, το όνομα του οποίου ήταν Σαλίτης. Αυτός είχε την έδρα του στη Μέμφιδα, εισέπραττε φόρους από την Άνω και την Κάτω Αίγυπτο και άφηνε πάντα φρουρές στις πιο πλεονεκτικές θέσεις. (Shaw, 183)

Η αναφορά του Μανέθωνα, όπως παρατίθεται στον Ιώσηπο, θεωρήθηκε ως ιστορικό γεγονός από μελετητές και ερασιτέχνες για αιώνες, μέχρι που τα αρχαιολογικά στοιχεία απέδειξαν ότι ήταν ανακριβής. Οι ανασκαφές στην Άβαρις αποκάλυψαν μια άλλοτε ακμάζουσα παραλιακή πόλη της οποίας ο σχεδιασμός δεν είναι αιγυπτιακός και παραλληλίζει στενά την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό από την περιοχή της Συρίας-Παλαιστίνης. Στη Μέμφιδα δεν έχει βρεθεί προπύργιο των Υξώς και δεν υπάρχουν στοιχεία για εκτεταμένη καταστροφή της χώρας κατά την εποχή των Υξώς.

Η θεωρία που είναι ευρύτερα αποδεκτή από τους μελετητές και τους αιγυπτιολόγους σήμερα είναι ότι οι Υξώς έφθασαν στην Άβαρις μέσω χερσαίων εμπορικών δρόμων από τη Συρία-Παλαιστίνη, αναπτύχθηκαν με επιτυχία εκεί κατά τη διάρκεια της 12ης και στις αρχές της 13ης δυναστείας και εγκατέστησαν μια έδρα εξουσίας μόλις απέκτησαν τον πλούτο και τη δυνατότητα να το πράξουν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οι Υξώς κατέπνιξαν την αιγυπτιακή θρησκεία και τον αιγυπτιακό πολιτισμό- στην πραγματικότητα, θαύμαζαν και υιοθέτησαν και τα δύο.

Η Παρακμή του Μέσου Βασιλείου και η Άνοδος των Υξώς

Η 12η Δυναστεία της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Μέσου Βασιλείου θεωρείται μια χρυσή εποχή στην ιστορία της χώρας. Η λογοτεχνία και οι τέχνες άκμασαν, το εμπόριο και οι στρατιωτικές κατακτήσεις έκαναν την Αίγυπτο πλούσια, τα οχυρωμένα σύνορα παρείχαν ασφάλεια και οι βασιλείς της εποχής διατήρησαν μια σταθερότητα και ενθάρρυναν τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία. Στην αρχή αυτής της περιόδου ιδρύθηκε η Άβαρις, και όσοι έφτασαν εκεί για να κάνουν εμπόριο θα εντυπωσιάστηκαν δεόντως από την αιγυπτιακή κοινωνία της εποχής. Όπως και αν ήρθαν αρχικά οι Υξώς στην Αίγυπτο, όσους αριθμούς και αν είχαν, θα τη βρήκαν πολύ ελκυστική.

Την εποχή που η δύναμή τους αυξανόταν στην Άβαρις, οι βασιλείς της 13ης Δυναστείας εξασθενούσαν. Μετά τον πρώτο βασιλιά της 13ης Δυναστείας, τον Σομπεκχοτέπ Α΄ (περ. 1802-1800 π.Χ.), η χρονολογία της 13ης Δυναστείας γίνεται συγκεχυμένη και μπερδεμένη, χτίζονται λιγότερα μνημεία, γίνονται λιγότερες επιγραφές. Η ακριβής αιτία της διάλυσης της 13ης Δυναστείας δεν είναι σαφής. Θα μπορούσε να ήταν τόσο απλή όσο η προσωπικότητα των επιμέρους βασιλέων που δεν ήταν τόσο αποτελεσματικοί όσο εκείνοι της 12ης Δυναστείας ή θα μπορούσε να ήταν ακόμη κι οποιοσδήποτε άλλος λόγος. Αν και διάφοροι συγγραφείς έχουν διατυπώσει θεωρίες, η έλλειψη αρχείων από την εποχή εκείνη που να υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη αιτία καθιστούν κάθε ισχυρισμό ως εικασία.

Statue of Sobekhotep
Άγαλμα του Σομπεκχοτέπ
Osama Shukir Muhammed Amin (Copyright)

Για οποιονδήποτε λόγο, η αιγυπτιακή πρωτεύουσα στο Ιτζ-τάουι παραπαίει και η κυβέρνηση στη συνέχεια εγκαταλείπει την πόλη και επιστρέφει στη Θήβα. Η κίνηση αυτή άφησε ουσιαστικά το βόρειο τμήμα, την Κάτω Αίγυπτο, ανοιχτό σε όποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν τη δύναμη να αναπτυχθούν εκεί. Όταν η πρωτεύουσα βρισκόταν στη Θήβα προς το τέλος της 11ης Δυναστείας, κυβερνιόταν από έναν ισχυρό βασιλιά που εισέπραττε σεβασμό- η κατάσταση δεν ήταν έτσι γύρω στο 1782-1760 π.Χ., όταν η 13η Δυναστεία έχανε σταθερά την εξουσία της. Όταν ο Μανέθων ισχυρίζεται ότι οι Υξώς κατέλαβαν τη χώρα "χωρίς να επιφέρουν ούτε ένα πλήγμα", αυτό θα μπορούσε να είναι το μόνο μέρος της έκθεσής του που ήταν σωστό. Οι Υξώς δεν θα χρειαζόταν να εισβάλουν στη χώρα ή να κάψουν καμία πόλη για να καταλάβουν την εξουσία. Ο βορράς της Αιγύπτου τους είχε λίγο πολύ παραδοθεί για να κάνουν ό,τι ήθελαν.

Το Νουβικό Βασίλειο του Νότου

Ο βασιλιάς Σενουσρέτ Γ΄ (περ. 1878-1860 π.Χ.), ο ισχυρότερος Αιγύπτιος ηγεμόνας του Μέσου Βασιλείου, οδήγησε πολυάριθμες εκστρατείες νότια στη Νουβία, εξασφαλίζοντας τη γη και οχυρώνοντας τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Φρουρούσε τα οχυρά αυτά με αιγύπτιους στρατιώτες, σφραγίζοντας έτσι τα σύνορα και ρυθμίζοντας τη μετανάστευση. Η σχέση μεταξύ της Νουβίας και της Αιγύπτου αυτή την εποχή φαίνεται αμοιβαία ευεργετική σύμφωνα με τα υπάρχοντα εμπορικά έγγραφα από τις εν λόγω οχυρώσεις. Οι Νούβιοι θαύμαζαν τον αιγυπτιακό πολιτισμό και υιοθέτησαν πολλούς από τους θεούς τους και πτυχές του πολιτισμού τους.

Head of Senusret III
Κεφαλή του Σενουσρέτ Γ'
Osama Shukir Muhammed Amin (Copyright)

Κατά το τελευταίο μέρος της 13ης Δυναστείας, οι Αιγύπτιοι βασιλείς σταμάτησαν να προμηθεύουν τις οχυρώσεις στα σύνορα και δεν τοποθετήθηκαν εκεί νέα στρατεύματα. Οι στρατιώτες που είχαν ήδη σταλθεί στα οχυρά δεν ανακλήθηκαν ποτέ στην Αίγυπτο και οι πρώην φρουρές έγιναν τα σπίτια τους. Οι στρατιώτες αυτοί διατηρούσαν επαφή με την αιγυπτιακή πρωτεύουσα στη Θήβα και το Βασίλειο του Κους και λειτουργούσαν ως μεσάζοντες στο εμπόριο. Ο ιστορικός Marc van de Mieroop σημειώνει:

Διατηρούσαν εμπορικά συμβόλαια με την Αίγυπτο. Σε ορισμένα οχυρά βρέθηκαν χιλιάδες σφραγίσματα - σβώλοι πηλού που αποτυπώνονται από τον σκαραβαίο - που καταγράφουν τα ονόματα των βασιλέων της 13ης δυναστείας, αλλά και μεταγενέστερων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Υξώς. Οι σφραγίδες αυτές ήταν αρχικά τοποθετημένες σε σάκους και πιθάρια με εμπορεύματα που εισήχθησαν από την Αίγυπτο και το εμπόριο φαίνεται ότι ήταν έντονο τουλάχιστον στις αρχές της Δεύτερης Μεταβατικής Περιόδου. (136)

Καθώς η 13η Δυναστεία παραμέλησε τα ζητήματα στα νότια, όπως ακριβώς έκανε και στα βόρεια, το Βασίλειο του Κους εξελίχθηκε σε μια συγκεντρωτική δύναμη με πρωτεύουσα την Κέρμα. Η προέλευση του ονόματος αυτού του βασιλείου είναι άγνωστη, αλλά είναι σαφές ότι ο λαός αναφερόταν στον εαυτό του ως "Κουσίτες", ενώ τα αιγυπτιακά αρχεία τους αποκαλούσαν "Νούβιους" από την αιγυπτιακή λέξη nub (χρυσός) επειδή συνέδεαν την περιοχή με το χρυσό. Οι πρώιμοι ναοί και οι πόλεις των Κουσιτών παρουσιάζουν έντονη αιγυπτιακή επιρροή, η οποία σταδιακά μειώνεται για να αντικατασταθεί από έναν συνδυασμό νουβιανών (Κουσιτών) και αιγυπτιακών τεχνοτροπιών.

Ο Van de Mieroop παρατηρεί ότι "οι ηγέτες αυτής της κοινότητας επεδίωκαν να παρουσιαστούν ως αληθινοί βασιλιάδες, βασίλισσες και ευγενείς και έψαχναν στην Αίγυπτο για έμπνευση" (139). Υιοθέτησαν αιγυπτιακή ενδυμασία, τρόπους συμπεριφοράς και λάτρευαν αιγυπτιακούς θεούς. Κάποια στιγμή, κάποιες από τις παλιές αιγυπτιακές οχυρώσεις κατά μήκος των συνόρων καταστράφηκαν, ενδεχομένως σε μια επίθεση, αν και αυτό είναι αβέβαιο. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι, καθώς η αιγυπτιακή κυβέρνηση στη Θήβα αγνοούσε τη δύναμη του Κους στο νότο, η δύναμη αυτή μεγάλωνε και τα σύνορα γίνονταν πιο ρευστά. Οι στρατιώτες που είχαν μείνει πίσω δεν θεωρούσαν πλέον καθήκον τους να φυλάσσονται από τις εισβολές και, μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχαν συνηθίσει περισσότερο στο ρόλο του εμπόρου παρά του στρατιωτικού.

Σχέσεις μεταξύ Αιγυπτίων, Υξώς και Νούβιων

Η κατάσταση της Αιγύπτου αυτή την εποχή (περίπου 1700-1600 π.Χ.) ήταν ένα διαιρεμένο έθνος τριών κεντρικών δυνάμεων, αλλά αντίθετα με την άποψη των μελετητών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα μ.Χ., δεν ήταν μια εποχή χάους ή αναταραχής. Όπως σημειώνεται, το εμπόριο συνεχίστηκε μεταξύ του Βασιλείου του Κους και της Θήβας, μεταξύ του Κους και των Υξώς, και μεταξύ της Θήβας και των Υξώς. Οι Υξώς περνούσαν από τη Θήβα στο δρόμο τους προς το Κους και οι Θηβαίοι ταξίδευαν στο Νείλο για να συναλλάσσονται με τους Υξώς. Φαίνεται ότι υπήρχε ένα είδος ανακωχής μεταξύ της Θήβας και της Άβαρις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δύο τους δεν είχαν ακριβώς εγκάρδιες σχέσεις, αλλά ούτε και εχθρικές.

Οι Υξώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους νόμιμους πολίτες της Αιγύπτου άξιους να ασκούν εξουσία και να κατευθύνουν τις τύχες του λαού. Οι βασιλείς που έχουν καταγραφεί για το τελευταίο μέρος της 13ης-16ης δυναστείας είναι μη Αιγύπτιοι ή, τουλάχιστον, δεν έχουν αιγυπτιακά ονόματα και θεωρούνται ηγεμόνες των Υξώς. Η χρονολόγησή τους είναι συγκεχυμένη, και ορισμένα ονόματα είναι γνωστά μόνο μέσω τελετουργικών αντικειμένων, ενώ άλλα μόνο από θραύσματα βασιλικών καταλόγων, οπότε η χρονολόγησή τους είναι δύσκολη.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι, όσο κι αν οι "αληθινοί Αιγύπτιοι" στη Θήβα και οι "ξένοι βασιλείς" στην Άβαρις ερχόταν σε επαφή ο ένας με τον άλλον, οι δύο πόλεις είχαν ειρηνικές σχέσεις και υπήρχε μακροχρόνια αλληλεπίδραση μέσω του εμπορίου. Περαιτέρω, καμία από τις δύο πόλεις δεν διέκοπτε τη σχέση της άλλης με τους Κουσίτες στο νότο, ούτε υπάρχουν στοιχεία ότι παρεμπόδιζαν η μία το εμπόριο ή τις επιχειρήσεις της άλλης σε άλλες περιοχές. Όλα αυτά άλλαξαν λίγο πριν ή περίπου την εποχή που η 17η Δυναστεία ανέβηκε στην εξουσία στη Θήβα.

Θήβα εναντίον Άβαρις

Ο Αιγύπτιος βασιλιάς Σεκενένρε Tάα (επίσης γνωστός ως Τάο, περ. 1580 π.Χ.) της 17ης Δυναστείας ηγήθηκε εκστρατείας κατά των Υξώς περ. 1560 π.Χ. σύμφωνα με μεταγενέστερους συγγραφείς. Η μούμια του, που ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Θήβας, δείχνει ότι πιθανότατα σκοτώθηκε στη μάχη. "Πέθανε βίαια σε ηλικία μεταξύ 30 και 40 ετών. Δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι του από διάφορα τσεκούρια και το πρόσωπό του ήταν κομμένο και σπασμένο" (van de Mieroop, 142). Η σύγκρουση αυτή φαίνεται να προέκυψε ως απάντηση σε μια προσβολή, ή σε μια θεωρούμενη προσβολή, του Τάο από τον βασιλιά των Υξώς Απέπι.

Οι λεπτομέρειες ολόκληρου αυτού του επεισοδίου δεν είναι σαφείς, αλλά φαίνεται ότι ο Απέπι της Άβαρις έστειλε έναν αγγελιοφόρο στον Τάο της Θήβας μεταφέροντας μια απαίτηση, η οποία εκλήφθηκε ως πρόκληση: "Εξαφανίστε τη λίμνη των ιπποπόταμων που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, γιατί με εμποδίζουν να κοιμάμαι μέρα και νύχτα". Αντί να συμμορφωθεί με το αίτημα, ο Τάο παρέταξε στρατό προς την Άβαρις και επιτέθηκε. Είναι άγνωστο αν οι δυνάμεις του ήταν επιτυχείς, αλλά τότε είναι που πιθανότατα σκοτώθηκε στη μάχη, και το γεγονός ότι οι Υξώς συνέχισαν στην Άβαρις μετά από το γεγονός, υποδηλώνει ότι οι Θηβαίοι ηττήθηκαν. Οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πόλεων και των ανθρώπων τους, ωστόσο, μόλις είχαν αρχίσει.

Ο Καμόσε της Θήβας

Μετά τον θάνατο του Τάο, ο γιος του Καμόσε (περ. 1575 π.Χ.) κυβέρνησε στη Θήβα. Συνέχισε τον πόλεμο με τους Υξώς επικαλούμενος ως δικαιολογία το γεγονός ότι ήταν ένας πραγματικός Αιγύπτιος, ο οποίος δεν θα έπρεπε να μοιράζεται τη χώρα του με ξένες δυνάμεις. Μια επιγραφή από τον Καμόσε αναφέρει:

Για ποιο λόγο γνωρίζω τη δύναμή μου; Ένας αρχηγός είναι στην Άβαρις, ένας άλλος στο Κους, και εγώ κάθομαι εδώ συνδεδεμένος με έναν Ασιάτη και έναν Νούβιο! Ο καθένας έχει το κομμάτι του σ' αυτή την Αίγυπτο και έτσι η γη είναι μοιρασμένη μαζί μου! Βλέπετε, έχει ακόμα και την Ερμούπολη! Κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος όταν τον αρμέγουν οι φόροι των Ασιατών. Θα παλέψω μαζί του για να τον συντρίψω, γιατί η επιθυμία μου είναι να σώσω την Αίγυπτο που κατέστρεψαν οι Ασιάτες. (van de Mieroop, 143)

Stela of Kamose
Στήλη του Φαραώ Καμόσε
Rüdiger Stehn (CC BY-SA)

Οι σύμβουλοι του Καμόσε ήταν κατά μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής δράσης κατά των Υξώς, αλλά αγνοήθηκαν. Ο Καμόσε βάδισε κατά της Άβαρις, μεταφέροντας τον στρατό του με πλοία στον Νείλο και στη συνέχεια τους απελευθέρωσε στην πόλη και την κατέστρεψε. Ο Καμόσε γράφει:

Είδα τις γυναίκες του στη στέγη του, που κοιτούσαν από τα παράθυρά τους προς την όχθη του ποταμού, με τα σώματά τους παγωμένα στη θέα μου. Κοίταζαν έξω με τις μύτες τους στους τοίχους τους, σαν νεαρά ποντίκια στις τρύπες τους, φωνάζοντας: "Είναι επίθεση!". (Watterson, 59)

Ο Καμόσε ισχυρίστηκε ακόμη ότι η επίθεσή του ήταν τόσο γρήγορη και ανελέητη που οι επιζώντες γυναίκες έγιναν στείρες. Ισχυρίζεται επίσης ότι ισοπέδωσε την Άβαρις και στη συνέχεια έπλευσε πίσω στη Θήβα με τα λάφυρά του. Οι Υξώς της Άβαρις είχαν καταστραφεί, αλλά εξακολουθούσαν να κατέχουν το βόρειο τμήμα της Αιγύπτου πάνω από τη Μέμφιδα. Ο Καμόσε κυβέρνησε για περίπου τρία ακόμη χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέχισε τον πόλεμο εναντίον των ξένων βασιλιάδων και φαίνεται ότι κατέλαβε και τη Μέμφιδα από αυτούς. Όταν πέθανε, τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Αχμόσε, ιδρυτής της 18ης Δυναστείας και του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου.

Ο Αχμόσε Α΄ και η Ενοποίηση της Αιγύπτου

Στον Αχμόσε Α΄ αποδίδεται η εκδίωξη των Υξώς από την Αίγυπτο και η επανένωση της χώρας υπό την κεντρική διακυβέρνηση της Θήβας. Η ιστορικός Μάργκαρετ Μπάνσον, βασιζόμενη στην αφήγηση της στήλης στο Καρνάκ, γράφει πώς ο Αχμόσε Α΄ "έδιωξε τους Ασιάτες από την Αίγυπτο, καταδιώκοντάς τους μέχρι το Σαρουχέν και στη συνέχεια στη Συρία" (80). Η ενέργεια αυτή δεν φαίνεται να επιτεύχθηκε τόσο εύκολα όσο την κάνουν να φαίνεται ορισμένες επιγραφές και πολλοί ιστορικοί.

Η επιγραφή από τον τάφο του Αχμόσε αναφέρει μια δεύτερη και τρίτη μάχη στην Άβαρις, υποδεικνύοντας ότι ο κομπασμός του Καμόσε κατέστρεψε ολοκληρωτικά την πόλη ήταν είτε υπερβολή είτε ότι οι Υξώς ξαναχτίσαν την Άβαρις. Τα αρχαιολογικά στοιχεία υποδεικνύουν το πρώτο και ότι ο Αχμόσε Α΄ ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή της Άβαρις.

Σε μια επιτύμβια επιγραφή, ένας άλλος Αχμόσε (γιος του Ιμπάνα) που ήταν στρατιώτης υπό τον Αχμόσε Α', αναφέρει μάχες σώμα με σώμα στην Άβαρις σε μια αρχική μάχη και στη συνέχεια άλλες δύο, εξίσου σκληρές, πριν οι επιζώντες Υξώς τραπούν σε φυγή προς τη Σαρουχέν στην περιοχή της Παλαιστίνης. Η Σαρουχέν, σύμφωνα με την επιγραφή, χρειάστηκε να πολιορκηθεί για έξι χρόνια προτού πέσει, και οι επιζώντες κατέφυγαν στη συνέχεια στη Συρία με τον Αχμόσε Α΄ να την καταδιώκει. Τι τους συνέβη μόλις έφτασαν στη Συρία δεν καταγράφεται. Πιθανότατα, αφού νίκησε τον εχθρό του και τον έδιωξε από το πεδίο της μάχης, ο Αχμόσε Α΄ επέστρεψε στην Αίγυπτο.

Οι επιγραφές από την εποχή εκείνη και την επόμενη δείχνουν ότι όλη η πολιτική επιρροή των Υξώς τερματίστηκε στην Αίγυπτο υπό τον Αχμόσε Α'. Ο Αχμόσε Α΄ έστρεψε στη συνέχεια την προσοχή του στο νότο και πραγματοποίησε εκστρατεία στη Νουβία νότια του δεύτερου καταρράκτη του Νείλου, διεκδικώντας τα εδάφη που είχαν χαθεί. Αποκατέστησε τις πόλεις της Αιγύπτου, ανοικοδομώντας και ανακαινίζοντας τους ναούς, και εδραίωσε την εξουσία του στη Θήβα ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγάλων βασιλέων του παρελθόντος που έδιναν τη μεγαλύτερη εξουσία στα στενότερα και πιο έμπιστα μέλη της οικογένειάς τους.

Κληρονομιά της Δεύτερης Μεταβατικής Περιόδου

Όπως και με τις άλλες Μεταβατικές Περιόδους της Αιγύπτου, η Δεύτερη χαρακτηρίζεται ως περίοδος διχόνοιας. Οι μελετητές Brier και Hoyt παρέχουν τη δημοφιλή άποψη της εποχής όταν γράφουν πώς, μετά το Μέσο Βασίλειο, "η Αίγυπτος εισήλθε στη δεύτερη Σκοτεινή Εποχή της" (25). Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν κάποιες πολιτιστικές απώλειες, όπως η ικανότητα γραφής της ιερογλυφικής γραφής. Κατά τη Δεύτερη Μεταβατική Περίοδο, οι γραφείς δεν διδάσκονταν πλέον την ιερογλυφική γραφή και αναπτύχθηκε η ιερατική (καλλιγραφική). Η ποιότητα των τεχνών φαίνεται επίσης να έχει υποφέρει. Παρόλα αυτά, ο πολιτισμός άντεξε, αναπτύχθηκε και προχώρησε μπροστά. Η λογοτεχνία εξακολουθούσε να γράφεται και οι θρησκευτικές τελετές τηρούνταν. Η Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος, αν και δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη όσο το Μέσο Βασίλειο ή το Νέο Βασίλειο, απέχει πολύ από μια σκοτεινή εποχή.

Ο ισχυρισμός των αξιόλογων μελετητών ότι η περίοδος ήταν ένας χαοτικός πολιτιστικός εκφυλισμός είναι κατανοητός, δεδομένου ωστόσο, ότι οι μεταγενέστεροι Αιγύπτιοι ιστορικοί και οι γραφείς του Νέου Βασιλείου την παρουσίασαν με αυτόν τον τρόπο. Για αυτούς τους Αιγύπτιους συγγραφείς, η Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος ήταν μια περίοδος αδυναμίας και χάους, όταν η βασική αρχή της ζωής στην Αίγυπτο, η αρμονία (ma'at), είχε παραμεριστεί από ξένους εισβολείς που ανέτρεψαν την ισορροπία της χώρας και βύθισαν τα πάντα σε αναταραχή. Η αιγυπτιολόγος Barbara Watterson σχολιάζει σχετικά:

Η κυριαρχία των Υξώς στην Αίγυπτο διήρκεσε λίγο περισσότερο από 100 χρόνια, όχι η ατελεύτητη καταστροφή που διακηρύσσουν οι ντόπιοι ιστορικοί μεταγενέστερων περιόδων, αλλά ο καταλύτης που ώθησε την Αίγυπτο στην αυτοκρατορική της εποχή, παρέχοντάς της το κίνητρο για επέκταση και, το σημαντικότερο, τα μέσα με τα οποία θα μπορούσε να την επιτύχει. Το σοκ της εισβολής των Υξώς είχε επιδράσει σωτήρια στους Αιγυπτίους, οι οποίοι έβλεπαν τα άλλα έθνη με περιφρόνηση. Η αιγυπτιακή λέξη για την "ανθρωπότητα" (rmt) αναφερόταν μόνο στους Αιγύπτιους- μιλούσαν για άλλες εθνοτικές ομάδες με υποτιμητικούς όρους - "οι άθλιοι Κουσίτες", "οι άθλιοι Ασιάτες". Οι Υξώς είχαν καταστρέψει την προαιώνια αίσθηση της ασφάλειάς τους, φέρνοντάς τους για πρώτη φορά στο μυαλό ότι δεν ήταν απαράβατοι. (60)

Όταν η Watterson αναφέρει "τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθεί" η επέκταση του Νέου Βασιλείου, δεν αναφέρεται μόνο στην ανανεωμένη αίσθηση του εθνικισμού που ανέτειλε με την ήττα των Υξώς από τον Αχμόσε Α΄, αλλά, κυρίως, στις καινοτομίες και τις εφευρέσεις που είχαν εισαγάγει οι Υξώς στην Αίγυπτο. Μόνο στον στρατιωτικό τομέα, οι Ύξώς είχαν δώσει στους Αιγυπτίους το ιππήλατο πολεμικό άρμα -ένα όπλο που δεν είχαν ποτέ πριν- καθώς και το σύνθετο τόξο, το οποίο είχε μεγαλύτερη δύναμη και εμβέλεια από το αιγυπτιακό μακρύ τόξο, το χάλκινο στιλέτο και το κοντό σπαθί.

Επιπλέον, σύστησαν τους Αιγύπτιους στους γείτονές τους με τρόπο που δεν είχαν βιώσει ποτέ πριν. Πριν από την άνοδο των Υξώς, οι άνθρωποι από το Λεβάντε ή τη Νουβία ή το Πουντ θεωρούνταν από τους Αιγυπτίους αποδεκτοί ως εταίροι στο εμπόριο, αλλά σίγουρα όχι ισότιμοι με τους Αιγυπτίους και σε καμία περίπτωση άξιζαν να θεωρηθούν ως σοβαρή απειλή για τη ζωή των Αιγυπτίων. Οι Υξώς έδειξαν ότι ένα άλλο έθνος μπορούσε να ασκήσει την ίδια δύναμη, με τον ίδιο τρόπο, όπως η Αίγυπτος και ότι οι Αιγύπτιοι θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τις προηγούμενες απόψεις τους για αυτούς τους άλλους λαούς. Γράφει η Watterson:

Από την εισβολή των Υξώς προήλθε η συνειδητοποίηση ότι, αν επρόκειτο να αποτραπεί μια δεύτερη εισβολή, έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό κράτος στη δυτική Ασία- και σε εκπλήρωση αυτής της πολιτικής, οι πρώτοι κυβερνήτες της 18ης δυναστείας έλαβαν τα μέτρα που επέτρεψαν στην Αίγυπτο να ξεκινήσει την αυτοκρατορική της εποχή. (60)

Η κληρονομιά της Δεύτερης Μεταβατικής Περιόδου είναι η δόξα που θα γινόταν το Νέο Βασίλειο, μια εποχή πρωτοφανούς πλούτου και ευημερίας στην Αίγυπτο. Η ώθηση προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της χώρας από άλλη εισβολή με τη διεύρυνση των συνόρων της Αιγύπτου και την εισαγωγή περισσότερου υλικού πλούτου στη χώρα μέσω των κατακτήσεων οδήγησε στην περίοδο της ιστορίας της Αιγύπτου που είναι η πιο γνωστή και η πιο θαυμαστή. Η 18η Δυναστεία της Αιγύπτου, την οποία ίδρυσε ο Αχμόσε Α΄, θα δημιουργήσει μερικά από τα πιο διάσημα και αξιομνημόνευτα μνημεία μετά τις πυραμίδες του Αρχαίου Βασιλείου και θα διευρύνει τα σύνορα της Αιγύπτου σε μέγεθος αυτοκρατορίας.

Βιβλιογραφία

Η Εγκυκλοπαίδεια Παγκόσμιας Ιστορίας είναι συνεργάτης της Amazon και κερδίζει προμήθεια για τις αγορές βιβλίων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σχετικά με τον μεταφραστή

Athanasios Fountoukis
Ένας ιστορικός, ο οποίος απέκτησε πτυχίου στην Ιστορία και Εθνολογία στην Ελλάδα και μεταπτυχιακό στην Αρχαία Ιστορία στην Ολλανδία. Βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιστορία των ναυτιλιακών και νομαδικών κουλτουρών.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Joshua J. Mark
Ανεξάρτητος συγγραφέας και πρώην καθηγητής Φιλοσοφίας μερικής απασχόλησης στο Marist College της Ν. Υόρκης. Ο Joshua J. Mark έχει ζήσει στην Ελλάδα και τη Γερμανία και έχει ταξιδέψει εκτενώς στην Αίγυπτο. Έχει διδάξει ιστορία, έκθεση, λογοτεχνία, και φιλοσοφία σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Αναφέρετε αυτή την εργασία

Στυλ APA

Mark, J. J. (2016, October 05). Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος της Αιγύπτου [Second Intermediate Period of Egypt]. (A. Fountoukis, Μεταφραστής). World History Encyclopedia. Ανακτήθηκε από https://www.worldhistory.org/trans/el/1-15058/

Στυλ Σικάγο

Mark, Joshua J.. "Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος της Αιγύπτου." Μεταφράστηκε από Athanasios Fountoukis. World History Encyclopedia. Τελευταία τροποποίηση October 05, 2016. https://www.worldhistory.org/trans/el/1-15058/.

Στυλ MLA

Mark, Joshua J.. "Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος της Αιγύπτου." Μεταφράστηκε από Athanasios Fountoukis. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 05 Oct 2016. Ιστοσελίδα. 02 May 2024.