Симпосій

Визначення

Mark Cartwright
за допомогою , перекладено за допомогою Artem Vynohradov
опублікований на 27 January 2013
X
Greek Symposium Scene (by Mark Cartwright, CC BY-NC-SA)
Сцена грецького симпосію
Mark Cartwright (CC BY-NC-SA)

Симпосій (або симпозіум) був важливою частиною давньогрецької культури з 7 століття до нашої ери і являв собою вечірку, яка проводилася в приватному будинку, де грецькі чоловіки збиралися, щоб випити, їсти та співати разом. Також обговорювалися різні теми, такі як філософія, політика, поезія та актуальні проблеми. Симпосій широко згадується в грецькій літературі, театрі та образотворчому мистецтві, зокрема в оздобленні кераміки.

Симпосій був відкритий лише для грецьких чоловіків, і єдиними жінками, яким дозволялося бути присутніми, були гетері- повії високого класу, які навчалися музиці (особливо авлосу або флейті), танцям, гімнастиці та високій культурі. Цією діяльністю займався насамперед вищий клас грецького суспільства — арістої. Таким чином, симпосії допомагали зміцнювати спільний статус і культурний зв’язок між елітою поліса або міста-держави.

Учасники або симпозіасти збиралися в приватному будинку однієї з груп і лежали на диванах у спеціально відведеній кімнаті – андроні. Диванів із м’якими подушками було від семи до одинадцяти, і вони були розставлені попід стінами кімнати, щоб усі учасники могли бачити один одного, іноді голова вечора обирався жеребкуванням. Схоже, формальність події була різною, деякі були офіційними філософськими дискусіями, тоді як інші симпосії були нічим іншим, як гульбищем.

Після їжі, випивки та лібації, гості могли грати в ігри, слухати та грати музику.

Після їжі, випивки та лібації, гості могли грати в ігри, слухати та грати музику (особливо ліру), розповідати один одному історії, давати один одному поради щодо щоденних проблем, обговорювати політику та насолоджуватися товариством один одного. Загальним елементом був поетичний виступ, зокрема твори ліричних поетів Алкая, Анакреона, Архілоха та Феогніса. Гостей також заохочували продемонструвати власні поетичні та інтелектуальні здібності з невимушеними концертами та репліками. Пиття продовжувалося протягом вечора, зазвичай, передаючи спільну чашку або киликс. Популярним був також спів пісень, наприклад, сколія - ​​пісні, які виконував кожен симпозіаст поспіль (ходячи по кімнаті за звичайним напрямком проти годинникової стрілки) - і силлои - сатиричні та жартівливі пісні. Інколи група гуляк (комос) навіть виходила на вулиці, щоб продовжити спів і танці, безсумнівно, на роздратування сусідів.

Symposiast & Hetaira
Симпозіаст і гетера
Sebastià Giralt (CC BY-NC-SA)

Симпосій був популярним у грецькій літературі та театрі. П’єси Арістофана «Оси» та «Лісістрата» включають сцени симпосію. Платон присвятив практиці цілий діалог у своєму симпосії, подія якого розгортається в 416 році до нашої ери. Тут історичні персонажі Сократа, Арістофана, Агафона та Алківіада, серед інших, зустрічаються, щоб відсвяткувати вихід успішної п’єси Агатона і в кінцевому підсумку обговорюють значення кохання, роблячи це до світанку. Сократ приходить до висновку, що найвищою формою любові є любов до справжньої краси, тобто ідеальна сутність краси, незмінна і досконала форма краси. Ми також дізнаємося дещо про процедури симпосію; нам кажуть, що персонажі «дотримуються всього ритуалу». По-перше, Сократ одягається з цієї нагоди і одягає пару витончених сандалій, що свідчить про суспільну важливість симпосію. У домі Агатона група відпочиває на диванах і першими обідає. Потім вони ллють возлияння богам, потім співають гімн і, нарешті, влаштовуються пити вино, переходячи на цікаві теми обговорення.

На додаток до симпосію, Платон також схвалює переваги симпосію як діяльності у своїх Законах як засіб перевірки та популяризації чеснот у громадян. Ксенофонт написав сократівський діалог (діалог 421 р. до н. е.) також під назвою Симпосій, у якому Сократ та інші обговорюють предмет своєї найбільшої гордості.

На грецькій червоно- та чорнофігурній кераміці дуже популярні сцени з симпосіїв, особливо на киликсі або чашечці з ніжкою. Це був очевидний вибір, оскільки їх використовували для пиття вина на симпосіях. Їх спеціально розроблена ніжка і горизонтальні ручки означали, що їх можна було легко підняти з підлоги, коли вони лежать на дивані.

Бібліографія

Всесвітня історична енциклопедія є асоційованим партнером Amazon і заробляє комісію на відповідних покупках книг.

Про перекладача

Artem Vynohradov
Мене звати Артем. Я український студент. Мої інтереси включають економіку, історію, географію, міжнародні відносини, архітектуру, урбаністику та лінгвістику.

Про автора

Mark Cartwright
Марк — письменник-історик із Італії. Його інтереси включають гончарство, архітектуру, світову міфологію та відкриття ідей, спільних для всіх цивілізацій. Він має ступінь магістра з політичної філософії та є видавничим директором WHE.

Посилатися на цю роботу

Стиль APA

Cartwright, M. (2013, January 27). Симпосій [Symposium]. (A. Vynohradov, Перекладач). World History Encyclopedia. Отримано з https://www.worldhistory.org/trans/uk/1-11723/

Чиказький стиль

Cartwright, Mark. "Симпосій." Переклали Artem Vynohradov. World History Encyclopedia. Востаннє змінено January 27, 2013. https://www.worldhistory.org/trans/uk/1-11723/.

Стиль MLA

Cartwright, Mark. "Симпосій." Переклали Artem Vynohradov. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 27 Jan 2013. Веб. 29 Apr 2024.